mese, közös játék, alkotás, önismeret

Varázsbab Meseműhely

Varázsbab Meseműhely

Téli foci avagy a "Fújós foci" játék

2020. január 17. - Varázsbab Meseműhely

„Fújós foci” játék

Egyszerű, olcsó játék, mégis jó szórakozás. Nemcsak gyerekeknek!

Mi kell hozzá?

Két félbevágott doboz (cipős, tejes, vajas, jégkrémes, bármi, ami akad otthon), amit széles ragasztószalaggal érdemes egy sima felülre (pl. asztal) ragasztani,
egy pingpong labda,
két szívószál

Hogyan játszható?

A labdát a szívószállal az ellenfél kapujába fújjuk.

Miért jó?

Azon túl, hogy közös játék és jó szórakozás, fejlődik a koncentráció, a térbeli tájékozódás és javítja a légzéskontrollt.

Próbáljátok ki!

A játékötletet és a fotót Dr. Dorothy Einon Kreatív játékok c. könyvében találtam.

Januári mese fázós napokra

Gárdonyi Géza: A cinege

Itt a január, odakint hideg van, és jól föl kell öltöznünk, hogy ne fázzunk annyira. Épp most töltöttem fel a madáretetőt magokkal, és arra gondoltam, ők is biztosan nagyon fáznak. Ismeritek a mesét a cinegéről, aki a házban töltötte a telet? Fogadjátok szeretettel:

Gárdonyi Géza: A Cinege

 

Egyszer nagy hideg volt. Az ablakot jégvirágok nőtték be. Az emberek bundában mentek ki a szobából: a fülükre ráhúzták a sapkát, és kék orral és könnyező szemmel tértek vissza. Azt mondták, hogy soha, mióta élnek, ilyen hideg nem volt. Juliska rálehelt az ablakra. A jégvirágok megolvadtak egy helyen a leheletétől, és kerek tisztaság támadt ottan. Juliska kinézett azon a kertbe. Mit látott? Hóval prémezett fákat, és fehérséget mindenütt. 
Az ablaktól néhány lépésnyire volt egy almafa. Annak az egyik ágán egy madárka ült. Piciny lába belesüllyedt az ágon fehérlő hóba. Szomorúan csipegett. Egyszer csak lehunyta a szemét. A feje aláhanyatlott. A következő pillanatban lehullott az ágról, és beleesett a hóba. A hátára esett. A lába az ég felé. Ott is maradt mozdulatlanul. 
- Istenem! - kiáltott fel Juliska -,  meghalt!  - Ki halt meg? - kérdezte Mariska.  - A kis madár. Megfagyott szegény.  Azzal kendőt kapott a vállára és kifutott. Fölvette a kis madarat és bevitte a szobába. Ott addig-addig melengették, mígnem egyszer csak fölemelte a fejét. Egy darabig bágyadtan nézett Juliskára, aztán felröppent. Rászállott a sifonér tetejére, és onnan pislogott szét a szobában. A leányok nevettek és tapsoltak, hogy így visszanyerte az életét a madárka. Előhoztak egy üres kalitkát a kamarából és hívogatták bele:  - Gyere bele, kis madár, ez lesz a te házad, adunk neked kendermagot, friss vizet. Olyan jó dolgod lesz, mintha nyár volna. 
A madárka azonban nem értette a hívogató szót. Rémülten kerengett ide-oda a szobában. Olykor nekirepült az ablaknak és nagyot dobbantott rajta. Mindenképpen ki akart menni, vissza a tél rideg-hideg, havas világába. Végre megfogták és betették a kalitkába. Hogy vergődött a kis bolondos cinege! Mindenképpen ki akart szabadulni. Aztán, mikor látta, hogy a leányok elvonultak a szoba túlsó sarkába, megállott. A melle pihegett. Nagy ijedelemben volt szegény. Hanem azután, mikor észrevette, hogy nem bántja senki, leugrott a kendermagos vályúhoz, és evett-evett szegényke és ivott rá nagyokat. Néhány nap múlva megszelídült. Nem verte többé a szárnyaival a kalitka drótjait. Jólesett neki a meleg szoba, meg a jó étel-ital.
Egyszer mi nem jutott eszébe: felült a legfelső ülőkére, és nótára gyújtott. A lányok örvendezve állották körül.  - Dalolj, dalolj, aranyos cinege!  És a madár dalolt, dalolt félig lehunyt szemmel, boldogan. Vajon miről dalolt? Talán a tavaszról? Talán a napsugárról? Talán az ibolyáról? Talán egy másik kis cinegéről, aki azóta megfagyott? 
Az egész telet ott töltötte a kis madár. Jó kedve volt. Meg is hízott. A tolla élénkebb színben ragyogott, mint mikor odakerült. Aztán jött a tavasz. A mezőn kizöldült a fű. Meleg napsugár szállott az égből. Az almafa virágzott s künn csicseregtek a fecskék. A cinege kidugta a fejét a drótokon és szomorúan nézett ki az ablak üvegén át a szabadba. Nem dalolt többé. Csak ült elgondolkozva, szótlanul. 
- Most már eresszük el - szólott Juliska -, látom, hogy kikívánkozik.  - Jaj, ne eresszük el - felelt Mariska -, ki énekel akkor nekem?  - Ejnye, te szívtelen - szólt Juliska -, hát te csak arra gondolsz, hogy énekeljen neked, nem látod, hogy ő, szegény milyen szomorú. Ez nem sárga-fekete kanári, nem rabnak született madár, ez a szabadság madara, börtön neki a kalitka. Meghalna bánatában, ha zárva hagynánk.  - Hát jó - szólt Mariska -, eresszük szabadon.  De mikor a kis cinege kiröppent és eltűnt a fák lombjai között, Mariska mégis sírva fakadt. És hát Juliska is törülgette a szemét.  - Isten áldjon, kis madár – mondogatták, a kendővel integetve.    - Isten áldjon - mondotta Mariska -, sohase hallom többé a te szép éneklésedet. 
Másnap, ahogy ott ültek a szobában, az ablakon át beszálló napfényben, egyszer csak egy ismerős madárdal hangzik az ablakon át. Ott volt a kis cinege. Ült a barackfán. Énekelt Mariskának meg Juliskának.

7 + 1 családi játékötlet a téli szünetre

Sziasztok!

Ma karácsony van. Élvezzétek ki, mert olyan kevés nap van, amikor ennyire odafigyelünk egymásra! Olyan jó kicsit együtt készülni az ünnepekre, beszélgetni vagy játszani!
A téli szünet is még eltart egy darabig, és én arra gondoltam, hátha jól jönne néhány játék ötlet! Most Heni Műhelye (https://www.facebook.com/groups/342393539846422/) ötletei közül válogattam.

1. Felemás zokni nap
2. Családi filmnézés
3. Forró csokizás
4. Pizsama nap
5. Építsetek bunkert!
6. Piknik a nappaliban
7. Társasjáték nap

+1. Mondjátok el egymásnak, mit szerettek egymásban!

Jó szórakozást hozzá!

7 + 1 ötlet az adventi naptárba csoki helyett – második hét

7 + 1 ötlet az adventi naptárba csoki helyett- második hét

Sokan használunk adventi naptárt, hogy könnyebbé és élvezetesebbé tegyék a várakozás hosszú időszakát, ill. együtt hangolódjanak rá a gyerekekkel a karácsonyi ünnepekre. Én a csokiknál jobban szeretem az élményeket, amik napról-napra együtt játszásra "kényszerítenek" minket. :-)

Karácsonyig keddenként a blogban 7 + 1 ötletet osztok meg Veletek, hátha egy-egy játék Nektek is segít feldobni a várakozás napjait.
Íme tehát a 7 + 1 ötlet:

1.     Süssetek együtt karácsonyi süteményt, bármi is legyen az!
Mi legutóbb egy egyszerű muffint varázsoltunk karácsonyivá úgy, hogy cukormázat tettünk a tetejére, abba pedig jól beleragasztottuk az apró fenyőfa vagy hópehely cukorkákat. Nem kell túl bonyolultra gondolni.

2.     Hétvégére időzíthettek egy pizsi napot, sok-sok pihenéssel, csiklandozással.

3.     Lehet az egyik nap „fordított nap”, amikor a gyerekek válnak felnőttekké és a szülők gyerekekké. Mókás, amikor utánozzuk a másikat, ill. kiderül, hogyan is látnak minket mások. Életkortól függően akár a reggelit (vagy mást) is elkészíthetik a gyerekek.

4.     Készítsetek kincses térképet és válasszatok ki egy tárgyat/játékot/plüss figurát, amit minden nap máshova dugtok el és a térkép alapján találhatják meg a gyerekek. Vonjatok be nyugodtan nagyobb tesó(ka)t!

5.     Készítsetek egy közös rajzot vagy festményt a családotokról, és tegyétek ki jól látható helyre!

6.     Ha kevés az idő, suttogjatok egy bókot, egy jó szót a másik fülébe!

7.     Látogassatok el együtt egy adventi vásárba, és igyatok egy gőzölgő meleg teát a hidegben. Annak is van varázsa. :-)

+ 1. Meséljetek összebújva egy kedves téli mesét! Itt van például ez:

Móra Ferenc: A kíváncsi hópelyhek

A nap éppen lement, mikor az erdő felett elkezdett esni a hó.
     — No, anyó — mondta varjú apó a feleségének a nyárfahegyben —, azt hiszem, holnap fehér abrosznál esszük az egérpecsenyét.
    Nemsokára a búzamezők fölött kezdtek táncolni a hópihék.
    — Gyertek, gyertek — csalogatták őket a szántóföldek —, jó ám a vetésnek a jó puha hó. Az tart meleget a búzaszemnek, hogy meg ne fagyjon a földben.
    A falu már rég elcsendesedett, mire a hófelhők odaértek föléje.
    — No, ezt a falut megtréfáljuk — mondták a hópelyhek. — Reggel maga se ismer magára, olyan fehérre meszeljük, még a háztetőket is.
    Voltak kíváncsi hópelyhek is. Messze az ég alján nagy világosság látszott. Ott a város lámpái világítottak. Ezek a hópelyhek a várost akarták látni.
    — Majd meglátjátok, hogy megbecsülnek ott minket — mondták a falura, mezőre hulló testvéreiknek. — Még székkel is megkínálnak, talán hintóba is ültetnek.
    Azzal elszálltak a város fölé, s ott lehullottak a háztetőkre, az utcákra, a terekre. Alig várták a reggelt, hogy szétnézzenek a városban.
    De mire kireggeledett, akkorra a hópelyheknek beesteledett. Jöttek a hóhányó munkások, megkínálták a havat seprűvel és lapáttal. Aztán rakásra rakták, úgy hordták ki a városból. Mire delet harangoztak, locspocs lett a városi hóból. Az erdők, mezők hava pedig tavaszig megmaradt ragyogó fehéren.

7 + 1 ötlet az adventi naptárba csoki helyett – első hét

Sokan használnak adventi naptárt, hogy könnyebbé és élvezetesebbé tegyék a várakozás hosszú időszakát, ill. együtt hangolódjanak rá a gyerekekkel a karácsonyi ünnepekre. Én nagyon szeretem az adventi naptárt, és mindig magam találom ki az élményeket, amik napról napra együtt játszásra "kényszerít" minket. :-)

Minden évben az adventi időszak első néhány napjában megkapom a kritikát a gyermekeimtől, hogy édességnek jobban örültek volna, de aztán azon kapják magukat, hogy reggel kipattannak az ágyból, hogy megnézhessék, milyen szórakozás várja ma őket az óvoda/iskola után.

Karácsonyig keddenként a blogban 7 + 1 ötletet osztok meg Veletek, hátha egy-egy játék Nektek is segít feldobni a várakozás napjait.
Íme tehát a 7 + 1 ötlet:

1.     Gyűjtsetek találós kérdéseket! Nagyon szeretik a gyerekek a fejtörőket!

2.     Rajzoljátok le, milyennek szeretnétek az idei karácsonyt! Tegyétek ki valahova az alkotást, hogy mindig lássátok, így könnyebben tudjátok olyanná varázsolni, amit megálmodtatok!

3.     Készítsetek érzelem cetliket, arcokat rárajzolva egy papírlapra (boldog, szomorú, dühös, fél, meglepődik) és mindenki válasszon egyet (lehet ugyanazt is), aminek segítségével elmesél egy történetet, ami aznap történt vele!

4.     Legyen ez egy társasjáték vagy kártyázós nap!

5.     Építsetek legóból vagy fakockákból karácsonyfát!

6.     A megadott, ünnephez kapcsolódó szavakból (pl. tél, hó, hóember, hógolyó, szánkó, Mikulás, karácsonyfa, süti stb.) találjatok ki egy mesét vagy írjatok verset a nagyobbakkal!

7.     Készítsetek cetli-kuponokat, amiket be lehet váltani. Hogy mire? Puszira, ölelésre, segítségre, masszázsra, együtt játszásra stb.

+ 1. Meséljetek összebújva egy kedves téli mesét! Itt van például ez:

A Mikulás leves

Hol volt, hol nem volt egyszer egy nagy-nagy kerek erdő.
Ebben az erdőben lakott egy picike kis nyulacska.
Előbújt a nyuszi fészekből, és eleség után indult az erdőbe, mert csak pár káposzta levele volt otthon.
A nagy hóban kapirgált, keresgélt szimatolt. De ahelyett, hogy finom répa,vagy széna illatot érzett volna füst szagát érezte.
– Jaj, csak nem tűz van az erdőben?- ijedt meg a nyuszika.
Futott arra ahonnét a füst szagát érezte.
Szerencsére nem égett az erdő, hanem a tisztás közepén barna mackó serénykedett.
Eltakarította a havat, és épp vastagabb ágakat rakott a pislákoló tűzre.
A nyuszika közelebb ment, és kíváncsian kérdezte a mackót.
– Miért gyújtottál tüzet macika?
– Mert ma este érkezik a Mikulás! Bizonyára fázik a nagy hidegben, a tűznél megmelegítheti majd a kezét. És készítünk neki finom mikulás levest is. Finom forró levessel kedveskedünk a Mikulásnak!
– Én is hozok a mikulás levesbe egy kis káposzta levelet!
– Jól van nyuszika, útközben szólj az egérkének, a mókuskának és az őzikének ők is jöjjenek el, együtt várjuk a ma este a Mikulást.
Jó! De a kis rókának, és a kis farkasnak ne szóljunk, mert ők nem tudnak hozni semmit a Mikulás levesbe.
– De őket is elhívjuk, mert ma együtt szeretetben várjuk a Mikulást!
Kis idő múlva, nagy sürgés-forgás volt a tisztáson. Illatozott a Mikulás leves.
A kis mókus fenyőmagot, az egérke búzát, az őzike karalábét hozott a levesbe.
A kis róka és a kisfarkas tűzifát gyűjtögettek az erdőben.
Mikorra elkészült a leves, besötétedett. Körül ülték a tüzet és halkan énekeltek, várták a Mikulást.
Egyszer aztán csilingelő kis csengő szólalt meg mögöttük. A Mikulás érkezett hozzájuk.
Nagy örömmel fogadták közel ültették a pattogó tűzhöz, hogy megmelegíthesse a kezét, és a finom mikulás levessel kínálták a vendéget.
A Mikulás bácsi hálából sok ajándékkal kedveskedett a kis állatoknak, majd elköszönt, hiszen sok kisgyerek várta az ajándékot.
Az erdő lakói sokáig integettek a Mikulásnak. Késő estig együtt ültek a tűz körül, szeretetben, békességben…

(Forrás: mikulasfalva.com)

 

Őszi-téli mesés foglalkoztató Mikulásra, Karácsonyra, vagy csak úgy...

Szívügyem, hogy minél több szülő és gyermek megtapasztalhassa a közös mesés alkalmak és együtt játszás felszabadító örömét és értékét, hogy ezáltal együtt fejlődhessen önismeretük, érzelmi világuk és társas kapcsolataik. Azért dolgozom, hogy a mesefoglalkozásaimmal, összegyűjtött és kipróbált játék ötleteimmel minél több kisgyermekes szülőtársamnak segíthessek ebben.

Az Őszi-téli mesés családi foglakoztató egy mesekönyv és játékgyűjtemény is egyben, amely olyan játékos feladatokat tartalmaz, amiket az egész család együtt, akár többször is játszhat.

Szeretettel ajánlom Nektek, ha minőségi együtt töltött időre vágytok, ha beszélgetés indító játékot kerestek, amivel jobban megismerhetitek egymást, vagy épp csak szívesen színeznétek együtt saját mesekönyveteket.
További információkat találtok a weboldalon:
www.varazsbabmesemuhely.hu/oszi-teli-foglalkoztato/

3 aranyos madaras mondóka

Most, hogy hamarosan bemutatom az őszi-téli mesés családi foglalkoztatómat, amely egyszerre mesekönyv és játékgyűjtemény, folyamatosan figyelem az itthon telelő madarakat, hiszen a mese főszereplője egy kis madár, aki nem tud elrepülni télire. Összegyűjtöttem a 3 kedvenc madaras mondókámat. Ha van kedvetek, mondogassátok együtt a gyerekekkel!
A képen látható madárkák az első 10 megrendelőhöz repülnek majd. A Botthéka csodás alkotásai.(www.bottheka.com)

Valamennyit ugrik
életében a szarka,
valahányat billen
annak tarka farka,
valahány szarkának
farkatolla tarka,
oly sokáig tartson
a szerencse marka!

****

Csipicsóka, picsóka,
fészket rakott a csóka,
ángyomasszony kertjében,
fügefa tetejében.

****

Reggel van már, ragyogó,
fütyörészik a rigó,
csirip, csirip, csicsereg,
jó reggelt, kisgyerekek!

Az aranyparázs

Az aranyparázs
(magyar népmese)

Volt egyszer két testvér, az egyik nagyon gazdag volt, a másik nagyon szegény. A gazdagnak sok földje volt, nagy ménese, gulyája, a szegénynek még csak egy sovány kecskéje se, de gyerek annál több, míg a gazdagnak se fia, se lánya nem volt.
Elküldi egyszer a szegény ember az egyik gyereket, hogy kérjen a gazdagtól valami kis lisztet meg savót, hadd egyenek valamit. De bizony a gazdag testvér nem adott semmit, a szegény ember gyereke sírva jött haza.
Bánkódott a szegény ember eleget, hogy a gazdag testvére nem segíti semmivel. Sírtak a gyerekek, hogy éhesek, hát fölkerekedett a szegény ember, elment a szomszéd faluba dolgozni. Este, mikor hazafelé ment, látta, hogy az erdőben tűz ég. Gondolta, megmelegszik egy kicsit, mert nagyon hideg volt. Mikor közelebb ment a tűzhöz, látta, hogy egy öregember ül a tűz mellett.
- Jó estét, öregapám! - köszön a szegény ember.
- Neked is, fiam, hát te merre jársz?
A szegény ember elpanaszolta bánatát, aztán elköszönt az öregtől és hazament.
Otthon még jobban sírtak a gyerekek, mert egész nap alig ettek valamicske krumplit, és nagyon fáztak is.
A szegény ember azt mondta a feleségének:
- Eredj el a testvéremhez, adjon legalább egy kis parazsat, mert megfagynak a gyerekek! Elment a szegény asszony, de csakhamar sírva jött vissza, mert a gazdag testvér még parazsat sem adott.
- No, majd hozok én - mondta a szegény ember -, csak egy kicsit messze van.
Az öregember még mindig ott ült a tűz mellett. Attól kért a szegény ember parazsat.
- Vigyél csak, fiam, egy jó lapátra való parazsat! Ami nem fér a tűzhelybe, terítsd szét az udvarban!
A szegény ember megköszönte és vitte haza a parazsat. Olyan jó meleg lett a szobában, hogy a felét kivitte az udvarba.
Másnap reggel, amikor felébredtek, látják ám, hogy a tűzhely tele van arannyal. De még az udvar is, ahová a fölösleges parazsat szórták. Mikor fölszedték a sok aranyat, meg akarták mérni, de nem volt a házban véka. Elment a szegény ember a testvéréhez vékáért.
- Adok - mondta a gazdag -, de csak úgy, ha holnap ledolgozod!
A szegény ember megígérte.
Otthon megmérték a sok aranyat, bizony éppen hét véka lett tele.
Mikor az egyik gyerekkel visszaküldték a vékát, a gazda meglátott a véka alján egy csillogó aranyat. A nagy sietségben nem vette észre a szegény ember, hogy még egy arany van a vékában.
Nosza, futott is a gazdag a szegényhez, mintha kutya harapta volna, hát csak elállt a szeme-szája a sok arany láttán.
- Ez meg honnét van? - kérdezte irigyen.
A szegény ember elmondta, hogy az öregtől kapott az erdőn parazsat, a fölösleget szétterítette az udvaron, abból lett az arany.
Megörült a gazdag ember, mindjárt ment is az erdőbe, de nem egy lapátra valót hozott a parázsból, hanem egy üsttel. Vitte haza boldogan, még futott is, olyan jó kedve kerekedett.
,,Bolond az én testvérem - gondolta -, igaz, mindig is ilyen volt. Majd megmutatom, hogy több aranyam lesz!"
Otthon aztán nemcsak az udvarban terítette szét a fölösleges parazsat, hanem vitt belőle a csűrbe meg a padlásra is.
Nem is tudta kivárni a reggelt, már hajnalban fölkelt, hogy összeszedje az aranyat. Ez volt a szerencséje, mert ha még tovább is az ágyban marad, ő is benn égett volna a házban. Mert bizony az egész ház leégett, a gazdag ember meg koldusbotra jutott.

Játék az érzelmekkel: mesébe szőve

Egyszerű játékot találtunk ki a gyerekekkel, amit szívesen megosztok Veletek is!

Kivágtunk néhány négyzet alakú papírt, mindegyikre külön-külön ráírtunk egy-egy érzelmet. Így születtek meg az ÉRZELEM KÁRTYÁINK.
Ráírhatjátok pl. ezeket:

boldog
szomorú
dühös
aggódó
csodálkozó
szégyenlős stb.

Aztán kiválasztottunk néhány plüss állatkát és kezdődött a játék. A MESÉLÉS.

Válassz egy szereplő figurát és mellé egy érzelem-kártyát! Aztán kezdd el mesélni a történetet, amibe sződd bele mindkettőt. Például így:

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy gülü szemű boci, aki egyik nap bal lábbal kelt fel, mert felkeltette őt a kistestvére sírása. Mérgében jól rákiabált, hogy hagyja abba...

Igen, saját történet! A gyerekek is saját történetet fognak beleszőni a mesébe, és így talán azt is megtudhatjuk, miért jöttek haza szomorúan az oviból vagy iskolából. :-)

A mesét aztán többen is szőhetitek tovább újabb és újabb szereplőt és érzelem-kártyát választva.

Élvezetes kis ön- és társismereti játék! Próbáljátok ki!

 

Őszi alkotás levélnyomdával

 

Ősszel sokféle színű, formájú leveleket találunk mindenhol. Felfűzhetjük őket dekorációnak, lepréselhetjük egy könyvben az utókornak. Én tegnap egy 20 éve eltett levélkét találtam meg a szótárban. :-)
De akár nyomdázhatunk is vele!

 

Nekünk éppen ujjfesték volt otthon, még az is megfelelő volt, akár a tempera vagy az akril festék.
Kiválasztjuk vagy kikeverjük a színeket, és ecsettel befestjük a még friss leveleket.

 

Aztán egy határozott mozdulattal rányomjuk a papírra, hogy ne csúszkáljon. De ha levéllel szeretnétek festeni, akkor csúsztassátok nyugodtan a papíron ide-oda.

 Akárhogy is, nagyon szép eredmények fognak születni. És a gyerekek imádják!

 Jó alkotást kívánok!

 

süti beállítások módosítása